Rotorbladproductie

State-of-the-art meng- en doseersystemen voor toepassingen in hars, lijm en gelcoating.

De windenergie-industrie is een gestaag groeiende markt met een groot potentieel voor de bouwers van windmolenparken en producenten van rotorbladen. Naast de groeiende behoeften van onshore windenergie-installaties, zien we vooral in de offshore-industrie een sterke vraag. Zo zijn er voor de kusten van Noord-Europa grote offshore windparken geplaatst die constant energie produceren vanwege de gunstige windomstandigheden. De individuele windturbines moeten echter wel bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden.

In Duitsland alleen al wordt ongeveer 15% van de energie opgewekt door middel van windenergiecentrales. Al met al laat de gezamenlijke ondertekening van de internationale klimaatovereenkomst door alle lidstaten van de Verenigde Naties zien dat de onderhandelde klimaatdoelen alleen kunnen worden bereikt door consequent de opwekking van hernieuwbare energie te realiseren. Hierin levert windenergie een belangrijke bijdrage.

Trends in de productie van rotorbladen

De ontwikkeling in de afgelopen jaren heeft aangetoond dat de rotorbladen van windturbines nieuwe afmetingen bereiken vanwege de gevraagde output. Met behulp van een koolstofvezelmal in combinatie met de gebruikelijke glasvezelversterkte materialen kunnen de dag van vandaag rotorbladen met een lengte van meer dan 80 meter worden geproduceerd. De stijgende vraag naar versterkende vezellagen heeft geleid tot een toename van de gebruiksfrequentie van de mal als ook in de gevraagde hoeveelheid voor infusie, kleefharsen en coatingmaterialen. Dit betekent dat de systemen die worden gebruikt om ook gemengde materialen te leveren, moeten kunnen voldoen aan de groeiende eisen. Dit geldt uiteraard ook voor de bijzonder hoge kwaliteitseisen in het offshore-assortiment.

DOPAG-oplossingen voor de productie van rotorbladen

Als toonaangevende fabrikant van meet- en mengsystemen voor de windenergie-industrie biedt DOPAG de uitgebreide portfolio die nodig is voor de verschillende toepassingen voor de productie van rotorbladen. De producten van DOPAG omvat infusiesystemen met stroomsnelheden van meer dan 60 l / min en lijmharssystemen die massa’s van meer dan 30 kg per minuut kunnen verwerken. Dit zorgt voor minimale cyclustijden. Vanwege het hoge harsverbruik van het infusieproces en de hoge kwaliteitseisen van composietvezelcomponenten, moeten systemen voor het ontgassen van hars worden gebruikt. Hier biedt DOPAG een gevalideerd systeem dat meer dan 40 liter hars per minuut kan ontgassen.

Verder wordt voor oppervlakteafwerking van de turbinebladen een breed assortiment aan gelcoat-systemen en systemen die anti-erosiecoatings en vulmassa’s mengen aangeboden. Bovendien heeft DOPAG innovatieve en toonaangevende materialen ontwikkeld, b.v. voor afdichting ter voorkoming van schade veroorzaakt door waterdruppels op de rotorbladen die draaien met snelheden tot maar liefst 400 km/uur.